Uitleg

Foto’s kijken en gebruiken, hoe werkt het op deze website?

Ik kan mij voorstellen dat u foto’s voor uzelf digitaal wilt bewaren. Leuk en geen probleem maar realiseer u wel dat hier wel wat regels aan kleven. Op de foto’s zit zgn copyright, dit houd in dat zij juridisch mijn eigendom zijn en blijven, ook als u deze afbeeldingen opslaat. Denk dus goed na als iets met foto’s gaat doen. Onderaan dit artikel wordt uitgelegd wat copyright is, lees dit aandachtig door.

Gemaakte foto’s worden opgeslagen in mij Flickr-account :
https://www.flickr.com/photos/gw-productions/albums
vanuit dit account worden de foto’s getoond op de website met behulp van de WordPress plug-in Photonic.

Om de foto’s te bekijken op uw desktop of mobiele apparaten klik dan op het op het betreffende album onder “laatst toegevoegd album”. U bladdert dan simpel door de foto’s.
Komt u een foto tegen die u wilt opslaan kan dit op 2 manieren:
1. Op de traditionele wijze, in de slide show op de betreffende foto op rechter muisknop klikken en dan opslaan als. (foto wordt in een lage resolutie opgeslagen)
2. Of klik op de bestandsnaam onder de foto. U wordt doorgelinkt naar de betreffende foto in mijn Flickr-account. Hier kunt u het gewenste formaat downloaden. Werkt het best op uw desktop PC, voor mobiel zult u de gratis Flickr-app moeten downloaden.

Het downloaden van foto’s voor eigen gebruik is toegestaan. Dit houd in dat u betreffende foto mag opslaan voor “eigen gebruik”. U kunt dan de foto dan gebruiken voor een schermafbeelding, afdruk etc.

Gaat u de foto gebruiken voor social media? (Instagram, Facebook, X etc.) Dan bronvermelding: @schaatsfoto.nl.

Publiceren, niet commercieel.
Clubblad, verenigingswebsite etc. In de regel geen probleem, wel bronvermelding www.schaatsfoto.nl. Stuur voor publicatie wel even een mailtje aan info@schaatsfoto.nl, vermeld hierbij om welke foto(‘s) het gaat.

Publiceren, commercieel.
Neem contact op: info@schaatsfoto.nl.

Tot slot, hou het leuk, gebruik de foto’s zoals hierboven omschreven. Alle foto’s zijn auteursrechtelijk beschermd (©schaatsfoto.nl ; ©GéWijnands of ©GW-productions)

Uitleg over auteursrecht / AVG / Portretrecht

Inbreuk op auteursrecht
Gebruik jij toch zonder toestemming die ene foto van internet b.v. voor je bedrijfswebsite? Dan maak je direct inbreuk op het auteursrecht van de maker. Net als in de offline wereld. Bewerk je de foto, snijd je deze bij of doe je er een filter over? Dan zit er nog steeds auteursrecht op. De maker mist hierdoor inkomsten. Hij kan de misbruiker aanspreken en hiervoor een schadevergoeding eisen.

Steeds meer bedrijven houden zich bezig om inbreuk op internet op te sporen. Hiervoor gebruiken ze software die voortdurend slimmer wordt door het gebruik van algoritmes. Een algoritme is een wiskundige formule die grote hoeveelheden data verwerkt. Bij overtreding krijgt de inbreukmaker een flinke vordering en de eis om de foto te verwijderen. Een nota loopt al gauw in de vele honderden euro’s per foto. Heb je veel foto’s zonder toestemming gebruikt? Dan kan dit jouw bedrijf de kop kosten.

Een fotograaf gebruikt zijn professionaliteit, creativiteit en tijd om een foto te maken. Ook maakt hij kosten voor materiaal, reizen en gebruik van locaties. Een fotograaf beschermt via een vordering zijn inkomsten.
Bron: Auteursrecht op foto’s voor je website (kvk.nl)

AVG / Portretrecht
Het kan gebeuren dat u op deze website een foto aantreft welke volgens uw mening niet voldoet aan de AVG of het portretrecht.
Stuur in dit geval een mailtje naar: info@schaatsfoto.nl geef aan om welke foto het gaat (album en fotonummer) en vermeld de reden waarom. Na beoordeling zullen wij of de foto verwijderen uit het album of met u contact opnemen indien wij een andere mening hierover hebben.